Hnojenie TRÁVNIKA

Záhradník LUKAS
Prejsť na obsah

Hnojenie TRÁVNIKA

Záhradný DIZAJN | Okrasné záhrady a zeleň
Uverejnený podľa Lukas v Trávnik · 11 Január 2013
Tags: hnojenietrávnikhnojenietrávnikaúdržbatrávnika
Trávniky potrebujú pre svoj zdravý vývoj, vitálny vzhľad a rast okrem iného najmä dostatočný prísun živín. Tie sú v pôde obsiahnuté, ale vzhľadom na intenzívne ošetrovanie a využívanie trávnikov, je ich potrebné do pôdy pravidelne dopĺňať. Na to sú určené špeciálne viaczložkové trávnikové hnojivá. K dispozícii sú aj hnojivá jednozložkové kde prevláda jeden druh živiny, tie je ale nutné pred aplikáciouvhodne namiešať a doplniť tak o ďalšie chýbajúce živiny.

Trávnikové hnojivá môžu byť vo forme tekutej, kryštalickej, pevnej granulovanej.
Obsahujú základné živiny N- dusík pre rast listov a výhonkov - vegetatívnych orgánov, P- fosfor pre tvorbu koreňov, kvetov, plodov-generatívnych orgánov, K- draslík pre vyzretie pletív, listov a generatívnych orgánov a odolnosť voči chorobám, ďalej dôležité tzv. mikroprvky železo, horčík pre tvorbu zelene - chlorofilu, ale i bór, mangán, meď, molybdén, síru, zinok.
Mnoho výrobcov dopĺňa svoje hnojivá o zložky pôsobiace proti burinám a machu čo uľahčuje a zjednodušuje ďalšie ošetrovanie trávnikov.

Na výživu trávnikov sú najčastejšie používané hnojivá granulované a to vďaka jednoduchej manipulácii a ich aplikácii. Tie ďalej môžeme rozdeliť na:

Minerálne hnojivá
Hnojivo tvoria granule chemických zlúčenín minerálov sú vo forme okrúhlych, alebo
hranatých granúl o veľkosti 2-5mm, aplikujú sa 3 až 4x počas sezóny


minerálne jednozložkové hnojivá obsahujú väčšinou jednu základnú živinu, prípadne stopový prvok


minerálne viaczložkové hnojivá obsahujú základné živiny a stopové prvky


Minerálne hnojivá dlhopôsobiace
Hnojivo tvoria rovnomerné živicou obaľované granule, kde minerály sú uvoľňované cez tento obal postupne a to na základe teploty pôdy. Trávnik pri vyšších teplotách má tendenciu intenzívne rásť hnojivo uvoľňuje živiny rýchlejšie a rast napreduje, pri nižších teplotách je rast spomalený, uvoľňovanie živín je pomalé. Trávnik tak rastie rovnomernejšie a to zjednodušuje jeho údržbu.Hnojivo je najčastejšie vo forme okrúhlych granúl o rovnomernej veľkosti 1-1,5 alebo 3-3,5mm. Aplikujú sa podľa množstva živín 2 až 3x počas sezóny.


hnojivá s granulami rôznych veľkostí


Organo-minerálne s mykorízou
Hnojivá novej generácie na organickej báze s prídavkom minerálnych živín a zmes biologicky aktívnych látok, endomykoríznych húb. Mykoríza je obojstranne prospešný symbiotických vzťah húb a koreňov rastlín, kde huba získava najmä sacharidy, rastlina získa vitálnejší koreňový systém kedy lepšie využíva vodu a minerálne živiny, najmä fosfor. Aplikujú sa 1 až 3x počas sezóny, prípadne sa kombinujú s inými hnojivami.


hnojivo s obsahom mykorízy / viditeľné pletivá mykoríznych húb v symbóze s koreňmi

Dávkovanie hnojív väčšinou stanovuje daný výrobca, ale najčastejšie býva v rozmedzí 20 - 30g na 1m2. Hnojivo môžeme aplikovať ručne, ale aby sme predišli nerovnomernému dávkovaniu radšej používame špeciálne rozmetadlá a štrbinové aplikátory.

nepravidelné pásy od ručného hnojenia /hnojenie rozmetadlom


Hnojenie v závislosti od ročného obdobia
Každý trávnik má rozdielne nároky na výživu. Intenzívne udržované trávnaté plochy sú náročné na živiny preto sú vytvorené špeciálne druhy hnojív väčšinou dlho pôsobiacich, ktoré majú vyvážený pomer živín presne podľa nárokov trávnika v priebehu jeho vegetácie.
na jar - pri novozaložených trávnikoch hnojivo so zvýšeným obsahom fosforu na podporenie tvorby koreňového systému
v lete - hnojivo s vyšším obsahom zásobného i rýchlo pôsobiaceho dusíka na podporu zdravého rastu
na jeseň - hnojivo s vyšším obsahom draslíka na podporu vyzretia rastlinných pletív a odolnosti voči zime


©LUKAS 2009-13


Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne recenzie.
0
0
0
0
0
Zadajte svoje hodnotenie:
Návrat na obsah