REZ A ÚDRŽBA OKRASNÝCH TRÁV

Záhradník LUKAS
Prejsť na obsah

REZ A ÚDRŽBA OKRASNÝCH TRÁV

Záhradný DIZAJN | Okrasné záhrady a zeleň
Uverejnený podľa Lukas v Okrasné Rastliny · 18 Január 2011
Tags: údržbaokrasnýchtrávrezokrasnýchtrávstrihanietráv


Rez zaťahujúcich tráv
Všetky trsnaté a výbežkaté trávy ktorým na zimu usychajú listy, striháme na jar. Rez treba vykonať ešte pred rašením nových listov. Odstraňujeme všetky suché listy skrátením,
podľa veľkosti trsu na 5-15 cm. Cez vegetáciu v neskorom lete po odkvitnutí môžeme niektorým druhom tráv ostrihať odkvitnuté súkvetia, ich dozreté semená by sa mohli nekontrolovane šíriť priestorom. Na jeseň trávy inak nestriháme.

jarný rez Pennisetum alopecuroides / jarný rez Miscanthus chinensis

Citlivé druhy tráv na zimu zväzujeme do snopov, aby sme zabránili vniknutiu zrážok a vlhkosti do stredu trsu, kde by spôsobili zahnívanie rastliny a jej neskoršie odumretie. Týmto spôsobom môžeme viazať aj ostatné druhy tráv, ale táto ochrana je v podstate zbytočná.


Cortaderia selloana, zimná ochrana a jarný rez


aj vodné a močiarne trávy potrebujú rez , po reze je viac miesta pre nové listy


Rez stálozelených tráv
Stálozelené trsnaté a výbežkaté trávy nestriháme. Na jar vymrznuté suché listy a súkvetia len ručne vyčesávame, alebo skrátime nožnicami. Súkvetia niektorých tráv môžeme odstrániť už v neskorom lete aby sa dozreté semená nešírili priestorom.


Avena sempervirens / Festuca glauca


Carex buchananii svojím vyfarbením pôsobí i počas vegetácie ako suchý / Pennisetum - okrasné trávy majú svoje čaro i v zime


©LUKAS 2011



4.7 / 5
3 recenzie
2
1
0
0
0
Zadajte svoje hodnotenie:
Návrat na obsah