PESTUJEME BAMBUSY

Záhradník LUKAS
Prejsť na obsah

PESTUJEME BAMBUSY

Záhradný DIZAJN | Okrasné záhrady a zeleň
Uverejnený podľa Lukas v Okrasné Rastliny · 18 Január 2011
Tags: mrazuvzdornébambusy
Aj rastliny v záhradnej kompozícii podliehajú trendom.
V súčasnosti sa dostávajú do popredia exotické a exoticky pôsobiace rastliny, ktoré vplyvom mierneho otepľovanie našej klímy je možné pestovať i u nás. Tu možno zaradiť aj populárne bambusy. Zaraďujeme ich medzi trávy (čeľaď Lipnicovité) rastú po celom svete, najmä však v oblasti Ázie. Spolu tvoria asi 1500 rôznych druhov. U nás sú na pestovanie vhodné iba mrazuvzdorné bambusy, tým je ich sortiment ďaleko užší. Ale aj tak máme na výber. Mimo základných druhov pestujeme prevažne kultivary náhodne vyselektované a vytvorené človekom. V sortimente sú aj rôzne farebné variácie. Vzrastom vysoké aj do 7-8 m i nízke len do 50 cm.




- ak majú dostatok priestoru výživnú pôdu a najmä dostatok vlahy vedia vytvoriť
bujnú húštinu - Bambusové lesíky
Bambusy sú stálozelené rastliny a všeobecne patria medzi najrýchlejšie rastúce rastliny na zemi. Tvoriace väčšinou mohutné drevnaté, často rozkonárené steblá. Majú hustý, ale pomerne plytký koreňový systém. Výbežkaté druhy tvoria mohutné podzemky, ktorými sa invazívne šíria do priestoru.

Rozdelenie bambusov podľa spôsobu rastu:


VÝBEŽKATÉ - potrebujú bariéry                    TRSNATÉ - (krátko výbežkaté)
     Bashania, Phyllostachys, Sasa,               tvoria pomaly sa rozrastajúce trsy
Pseudosasa, Pleioblastus                             Fargesia

Výbežkaté sa hodia na bambusové lesíky, tu môžeme spodné vetvenia odstrániť, alebo sa používajú ako živé ploty i solitéry, s nutnosťou použitia koreňovej bariéry trsnaté sa využívajú do záhonov k rastlinám, alebo ako solitéry, i do nádob.

nízke bambusy do 40 cm  / vysoké bambusy aj do 6 - 8m

Nízke bambusy sú vhodné na súvislý pokryv pôdy, alebo "náhrada trávnikov", môžeme ich pravidelne hlboko zmladzovať rezom.

Rizómové podzemky - výbežky bambusov sa rozrastajú agresívne do priestoru. Sú silné a preto potrebujú vhodnú zábranu proti ich voľnému šíreniu.

             koreňovú bariéru tvorí najčastejšie 1-2 mm hrubá fólia z HDPE siahajúca do hĺbky 60 -70 cm


           steblá i listy niektorých druhov bambusov sobia exoticky


Kvitnutie bambusov
Zaujímavosťou je kvitnutie bambusov. Je veľmi vzácny jav, väčšinou kvitnú 1x za 50-100 rokov. Ak zakvitnú, tak všetky rastliny na svete v rovnakom čase. Po vytvorení semien väčšina z nich postupne uhynie.

Fargesina nitida                                   Pleioblastus chino´Tsuboi´

Zima
Bambusy mierneho pásma sú zime pomerne odolné, niektoré druhy vydržia krátkodobo -23 °C. Pri tuhých zimách na veternom stanovisku však niektorým namrznú listy, alebo až steblá, dôležité však je aby mráz nepoškodil korene, odkiaľ každý bambus dobre regeneruje. Preto rastliny mulčujeme na výšku 10-15 cm. Platí pravidlo že dobre pestované staršie rastliny sú otužilejšie.
   
          mulčovanie listami                                  nahromadený sneh z konárov odstraňujeme


©LUKAS 2007-11



5.0 / 5
1 recenzia
1
0
0
0
0
Zadajte svoje hodnotenie:
Návrat na obsah