MULČOVANIE PÔDY

Záhradník LUKAS
Prejsť na obsah

MULČOVANIE PÔDY

Záhradný DIZAJN | Okrasné záhrady a zeleň
Uverejnený podľa Lukas v Mulčovanie · 11 Január 2007
Tags: mulčovaniemulčovaciakôra
Mulčovanie - nastieľanie pôdy sa v poslednej dobe používa prakticky pri každej výsadbe rastlín. Má mnoho pozitívnych vplyvov na správny vývoj a zdravotný stav rastlín. Pri dostatočnej vrstve min. 5-8 cm, pomáha udržať priaznivú povrchovú mikroklímu, v letných mesiacoch udržuje pôdu chladnejšiu a zabraňuje rýchlemu vysúšaniu pôdy, v zimných mesiacoch udržiava pôdu teplejšiu a chráni tak koreňový systém rastliny pred nepriaznivým počasím. Počas celého vegetačného obdobia výrazne obmedzuje rast burín a samozrejme má nezanedbateľné estetické vlastnosti.

Najčastejšie používané materiály sú organického pôvodu
K dispozícii je pestrá paleta možností - rôzne frakcie najčastejšie smrekovej mulčovacej kôry, alebo populárnej píniovej kôry, ďalej je to prírodná, alebo rôznofarebne upravovaná drevná hmota - štiepka

           
Kôra smreková             Kôra píniová              štiepka prírodná          štiepka farbená

 

Tieto prírodné materiály sú veľmi vhodné na bežné plošné mulčovanie rastlín, farbené varianty používame skôr ako plochy kontrastné. Okrem týchto materiálov sa s obmedzením používajú aj drevené piliny a hobliny, rôzne rašelinové substráty, nadrobno posekaná tráva z trávnikov. Tieto materiály sú však menej esteticky hodnotné.

Mulčovacie materiály anorganického pôvodu
Sú trvanlivejšie ako organické materiály, používané však v menšej miere vzhľadom na vysokú kontrastnosť spolu s použitými rastlinami. Majú však vysokú dekoratívnu hodnotu pri primeranom použití. Sú cenené pre ich rôznorodé farebné a tvarové modifikácie, textúry a štruktúry. Aj ich kombinácie používame na primeraných plochách, aby nespôsobovali veľké kontrasty.

           
riečne okrúhliaky           farebný štr                 drť vápencová a pieskovcová, rôznej frakcie

Mulčovacie materiály priemyselné - umelé
Sú to rôzne mulčovacie materiály s priemyselnej výroby a podkladové mulčovacie textílie, ktoré dodatočne zlepšujú ochranu záhonov pred burinami, pomáhajú udržať vlahovú rovnováhu, lepšie chránia korene rastlín pred mrazom.

           
antuka                       keramzit                     netkaná textília            geotextília


©LUKAS 2002-07




Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne recenzie.
0
0
0
0
0
Zadajte svoje hodnotenie:
Návrat na obsah